2018. május 16., szerda

Új könyv


Patrick Modiano: Éjfű

Kevés olyan élő író van a világon, aki annyi díjat kapott, mint Patrick Modiano francia regényíró. 1945 július 30-án született  a párizsi hatalmas városközösség Boulogne-Billancourt nevű, három oldalról a Szajnával körülölelt részén. Tizenegynéhány jelentős francia és nemzetközi irodalmi díja közül kiemelkedik az 2014-es Nobel díj. Első műve, a La Place de l'étoile  1968-ban jelent meg. Az Éjfű című regénye első kiadására 2012-ben került sor. Magyar nyelvű fordítása 2014-ben készült el és Rőhrig Eszter kiválló munkája.
A regény főszereplője fiatalkori emlékeinek helyszinére visszasétálva rakja össze az emlékkockákat, hogy választ kapjon azokra a kérdésekre, amelyeket korábban az idő nem válaszolt meg neki. Egy egész életnek kellett eltelnie, hogy visszatérhessen a kezdetekhez, hogy ténylegesen megismerje azokat az embereket, akik akkor léptek be az életébe, akikkel akkor találkozott és a szó szokványos értelmében akkor ismert meg.
Jean esete nem ritka. Szinte minden emberrel megtörténik, hogy egy-egy későbbi felismerés, új információ és gondola egészen új fényben mutatja be az eseményeket, egy-egy ismerős új arcát vetíti elénk. Éppen ezért a sorokat olvasva érdemes a saját életünket is visszapergetni, megcsiszolgatni a régi emlékek halványuló kockáit és megpróbálni újra kirakni életünk mozaikját.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése