2018. május 16., szerda

ÍRJ REGÉNYT


Írj regényt!

Egy statisztikai adat szerint Angliában a lakosság 40 százaléka gondolt arra, hogy regényt ír. Egyesek arról álmodnak, hogy milliomosok lesznek ebből, mások csak egy kis pénzt szeretnének keresni. A legtöbb ember azonban egyszerűen csak meg szeretne írni valamit. Valamilyen titkot, gondolatot. Emléket szeretne állítani valamilyen eseménynek, valakinek. El szeretné mondani a véleményét valamiről.
A legtöbb ember, aki regényt akar írni, úgy gondolja, hogy vesz egy füzetet, néhány tollatt és el kezd írni. Vagy leül a gép mellé és lassan pötyögtetni kezdi a szavakat. Biztos vagyok benne, hogy valamikor így is születtek regények.
De a regényírás egy mesterség. Megtanulható mesterség, ami a hiedelmekkel ellentétben nem új születésű. Több száz éves multra tekint vissza, több száz év alatt alakult, fejlődött. A regényírást megelőző hatalmas, időnként éveket felölelő kutatómunka volt jellemző Alexandre Dumas, Balzac, Mikszáth vagy Móra regényeihez. Shakespeare drámáihoz...
Szeretnék segíteni a regényírásban. Ez a blog két oldalát javaslom. A Regény oldalon leírom mindazt, amit tudok a regényírásról. Tapasztalatból tudom, hogy ez sokkal több, mint amennyit az egyszerű ember, aki csak a könyveken keresztül ismeri az irodalmat, gondol a regényről, regényírásról. De tapasztalat alapján tudom azt is, hogy sok-sok ember a világban ennél is többet tud. Eppen ezért mondom, hogy kezdetnek talán ez is elég. Azután akiben még ég a tűz, úgy is folytatja az olvasást, kutatást, tanulást.
A „Regény” című oldalon leírom mindazt, amit szerintem tudnia kell annak, aki regényt akar írni. Olvasd el, ha akarod készíts magadnak jegyzeteket, vagy másold ki egy filebe, hogy mindig kéznél legyen a gépeden, ha szükség lesz rá. Azt azonban elmondom, hogy noha időről időre idézetekkel is igyekszem érthetőbbé tenni azt, amit leírok, ez az oldal többnyire száraz ismereteket tartalmaz. Igyekszek tömören és röviden fogalmazni.
Sajnos az oldal a végén nagyon hosszú volna és megnyitása sok időt venne igénybe, ezért az oldalon mindig csak az utolsó bejegyzés jelenik meg. Ha valamelyik korábbi bejegyzés érdekel, azt ingyenesen megkaphatod, ha írsz a következő e-mailre: miksa.beer@gmail.com. (A subject mezőbe írd be: Hogyan írjunk regényt). Az új adatvédelmi előírásokkal összhangban elmondom, hogy adataida bizalmassan kezelem. E-mail címedet senkinek sem adom ki. A levél megválaszolása után törlöm. Régebbi címeket csakis a gmail postafiók előírásaival és szabályzataival összhangban tartok meg, a gmail postafiókot használva.
Az „Én így csinálom” oldalon A gyakorlatban mutatom be, hogy egy írásom hogyan születik. Szerintem ez sokkal több mint érdekes olvasmány, mert egy regény születésének, elkészítésének szemtanúi lehettek. De ennél az oldalnál is el kell mondanom azt, ami az előbb említett oldalra vonatkozik:
Sajnos az oldal a végén nagyon hosszú volna és megnyitása sok időt venne igénybe, ezért az oldalon mindig csak az utolsó bejegyzés jelenik meg. Ha valamelyik korábbi bejegyzés érdekel, azt ingyenesen megkaphatod, ha írsz a következő e-mailre: miksa.beer@gmail.com. (A subject mezőbe írd be: Én így csinálom). Az új adatvédelmi előírásokkal összhangban elmondom, hogy adataida bizalmassan kezelem. E-mail címedet senkinek sem adom ki. A levél megválaszolása után törlöm. Régebbi címeket csakis a gmail postafiók előírásaival és szabályzataival összhangban tartok meg, a gmail postafiókot használva.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése