2017. december 5., kedd

Legyél aktív

Online események

Júlia, 27: Azt hiszem a szociális magány megérintett. Sokszor elgondolkozok, még a barátaim körében is távol csapongnak a gondolataim. Tudom, hogy a magány nem jó és depresszióhoz vezet, ami azután akár súlyosabb pszichikai és fizikai betegségek kialakulását ereményezheti. Olvastam az angol nyelvű blogját (https://programsguide.blogspot.rs/), ahol többek között ezzel a témával foglalkozott. Azt mondta, ne engedjek a magánynak, legyek aktív. Rendben, de hogyan?
Válasz: A szociális magányról csak az utóbbi időben beszélünk. Ez a magánynak az a formája, amely azokat az embereket érinti, akiknek nem kellene magányosnak lenni: családosak, baráti körük van, sőt talán még rendszeresen sportolnak, szórakozóhelyekre is járnak. Mégis magányosnak érzik magukat és akár depresszióban is szenvedhetnek. A szakemberek a szociális magány jelenségét gyakran összekötik az internettel. Hiba volna azonban egy ilyen mind többször jelentkező társadalmi jelenségért csak a korszerű kommunikációs rendszereket, az internetet, okostelefonokat, számítógépet okolni. Közvetlen és kizárólagos kapcsolat talán csak az internetfüggőség esetében alakul ki.
Már csak azért sem szabad a korszerű kommunikációs rendszereket okolni minden bajért, mert éppen ezek a rendszerek segíthetnek a legtöbbet a probléma megoldásában. A szociális magányban szenvedők számára azt tudom ajánlani, legyenek fenn az interneten, de legyenek aktívak. Pont ahogy mondtad. És akkor nézzük a hogyant.
Amit elolvastál, arról mondj véleményt. Ne csak annyit, hogy tetszett, vagy nem tatszet, hanem tényleges véleményt. Miért tetszett, vagy miért nem tudod elfogadni az elébed tárt véleményt. Mit tennél másképpen. .. Ezek az első lépések.
Következhet az, hogy indíts honlapot, írj blogot. Valami olyan témáról, amit jól ismersz, ami fontos a számodra. Nagyon jó, ha a blog témája a hobbidról szóll. Arról, amiről könnyen írsz, amit jól ismersz. Még jobb, ha ez családi hobi is, mert akkor a családtagjaidat is bekapcsolhatod. Esetleg a blog témája lehet a baráti köröd hobbija is. Ma már ez nem gond, mert a felhasználóbarát honlapépítők és blogrendszerek használatához elég ha a szövegszerkesztőt tudod használni. Pénzbe sem kerül, mert valamelyik ingyenes rendszert nyugodtan használhatod.

Ezt követi az, hogy magad szervezel valamit. Mondjuk virtuális klubot, játékot, előadást. Ha azt hiszed, hogy ez nehéz feladat, tévedsz. Egy nagyszerű rendszer lehetővé teszi, hogy a rendszer tagjai szervezzenek élő előadásokat. Legtöbb 100 hallgatója lehet az ilyen előadásoknak és legtöbb másfél órát tarthat. De élő videóközvetítést már a Facebook is kinál. Segítségével akár saját internetes televíziód is lehet. Rajtad múlik, hogy a lehetőségek közül mit vállalsz és mi érdekel. Az említett internetes rendszer URL címe, amelyen rákereshetsz az interneten, a következő: https://www.etwinning.net/hu/pub/highlights/online-events.htm


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése