2017. augusztus 24., csütörtök

Autós terrortámadás

Mit tegyünk: Autós terrortámadás a gyalogjárdán


Az auto kényelmes hétköznapjaink elengedhetetlen velejárója. De ahogy az utóbbi idő bebizonyította a terroristák kegyetlen fegyvere is.
Ahogy megváltozott a terrorizmus célja, úgy megváltozott a fegyverarzenálja is. A terrorizmus történelmének kezdetén az volt a célja, hogy megváltoztassa a politikai színteret. Új irányt juttasson hatalomra, vagy stabilizálja egy adott réteg, embercsoport politikai uralmát. Az elmélettel foglalkozó szakemberek azt szokták mondani, hogy a háború a politika folytatása más eszközökkel. A terrorizmus ez az átmenet határmezsgyéjén van. Jelenkezhet még a békeidőben is a politikai törekvések megvalósítása érdekében, de a háborúban is folyamatosan jelen lehet, mint  a fegyveres konfliktusok kiegészítő, vagy segítő jelensége.
A kezdeti időszakban közvetlenül a politikai ellenfelek ellen irányult. Később mind gyakrabban jelentek meg az olyan akciók, amelyek célja az ellenséges politikai rendszer gazdasági alapjának aláásása volt, hogy ezzel gyöngítse az ellenségesnek itélt rendszert. Mindezek az akciók pontos végrehajtást, drága előkészületeket tettek szükségessé.
Manapság tanúi lehetünk annak az átalakulásnak, amikor a terroristák az emberek biztonságérzetének aláásásával, a pánik és félelemkeltéssel igyekeznek gyöngíteni a politikai ellenfélnek tartott rendszert. Ilyen körülmények között már sokkal egyszerűbben, szinte véletlenszerűen hajthatnak verge terrortámadást. A lényeg, hogy felfigyeljenek a támadásra, hogy sokkolja az embereket. Ezzel a támadás fegyverzete is megváltozott. A támadásban használt eszközök a mindennapi tárgyak, eszközök. A legtöbbször a támadás tervezett helyszinének a közelében megtalálhatóak, megszerezhetőek.
A gépjármű teljes mértékben megfelel a terroristák ilyen igényeinek. Kezdetben nagy és nehéz járművekkel indítottak támadást, de ezek megszerzése rendszerint nehezebb volt, sőt a térfigyelő védelmi rendszerek kialakításával a támadás megelőzésére is nyilt volna lehetősége a társadalomnak. Az útóbi időben ezért inkább a személyautók kerültek előtérbe. Sokszor a terroristák rendelkeznek autóval, de ha nem, gyorsan eltulajdoníthatnak egy-egy járművet. A támadás megelőzése szempontjából gondot okoz, hogy nem feltűnő, ha egy-egy személygépkocsi a későbbi terrortámadás színhelyén vagy annak közelében közlekedik. Az emberi életre törő terrortámadás esetén rendszerint csak akkor tudatosodik az emberekben, hogy baj van, amikor a támadás már elkezdődött, a gépkocsi megjelenik a gyalogjárdán az emberek között.
Az ilyen támadásnál az terrortámadás helyszinén tartózkodók számára a menekülés a legfontosabb. Rosz megoldás, ha a kocsi haladásának irányába próbálnak meg az emberek elfutni (a legtöbb ember ezt teszi), mert ezzel szinte felkinálja magát az üldözőnek, hogy az szinte “levadássza”. A kocsi irányából, ha lehet, jobbra, vagy balra kell elfutni. Ha van mellékutca, oda kell belépni és azonnal megállni az ott lévő épület falának takarásába, ugyanis az autó a fordulási köre ( 9-12 méter sugarú kör) miatt ezt a területet nem tudja támadni, ellentétben a szemben lévő falfelülettel.
Ha futni kell, inkább a kocsi felé kell futni, mert ezzel lerövidül a terrorista számára szükséges reakcióidő is. Úgy kell szaladni, hogy elkerülhessük a kocsi ütközését. Ilyen esetekben mindenkor jó, ha igyekszünk úgy helyezkedni, hogy valamilyen akadály kerüljön a kocsi és közénk. Ez lehet kicsit erősebb fa, lámpaoszlop, reklámoszlop, de szükség esetén asztalok, székek is valamilyen éttermi terasznál, bár ezeknél tudni kell, hogy nem képessek megállítani a járművet, legfeljebb egy kicsit eltérítik azt.
Olvastam olyan javaslatot, hogy dobjunk zakót, pulóvert, vagy más hasonló tárgyat az autó szélvédőüvegére. Ez ugyan megzavarhatja a terroristát, de nem állítja meg. Vakon vezetni fog tovább, egyébként is az a célja, hogy embereket üssön el. Ez helyett inkább a kocsi első kerekét kell megcélozni. Széket, eltört üvegpalackot dobálni az első kerék elé. Az kart tehet a kerékabroncsban, lelassíthatja, nehezebben vezethetővé teszi a járművet.
Az ilyen terrortámadások megakadályozása csakis úgy lehetséges, ha a város fejlesztésekor szigorúan elkülönítik a gyalogos és autós forgalmat. Ezt szükség esetén kivehető, elég erős fém oszlopokkal is megtehetik. De erre a célra jó az elég magas bukszussor, a fasor. A kisebb-nagyobb erősebb építmények, mint például a szökőkút, padcsoport, viragos  betonedények. Jók az erősebb, esetleg kovácsolt vasból készült szemeteskannák, információs táblák, kerékpártartók, vagy az éttermek teraszait szimbolikusan megjelölő kerítésrészek is. Persze, kérdés, hogy ez mennyire és hogyan változtatja meg a városképet, de a mind gyakrabban ismétlődő támadások miatt sajnos úgy tűnik, végkép el kell gondolkodni a tervezőknek azon, hogy hogyan tegyék biztonságosabbá a gyalogjárdákat, sétálóutcákat. Ugyanígy kérdés az is, hogy a gyalogosok mennyire fogadják szivesen, hogy a korábbi rövidebb, egyenes út helyett most esetleg egy S betű vonalán kell majd menniük, vagy hogy helyenként leszűkül a gyalogos forgalomnak előlátott terület. Tény az is, hogy ez megnöveli a területe építéi költségét, helyenként költségesebbé teszi a fentartását is. Ezért kis településeken, vagy periférikus utcarészeken kevésbé használható ez a megoldás. De itt a támadás veszélye is kisebb.

Tény, hogy valamit áldozni kell megszokott hétköznapjainkból. Nem sétálhatunk gondtalanul keresztül-kasul az úton, fokozottan figyelnünk kell a járművekre és veszély esetén azonnal cselekedni kell.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése