2017. június 21., szerda

Milyen fegyvereket használnak a  jövő terroristái?

A 10 laggyakrabban előforduló “fegyver”


Mint már mondtam korábban, a terrorizmus egy újjabb, jelentős átalakulásának tanúi lehetünk. Azért remélem cask a híreken keresztül, mivel egy terroristatámadás közvetlen áldozatának vagy tanújának lenni annyira megrázó negatív élmény, hogy egész életre megváltoztatja az embereket.
A terrorizmus megváltoztatott jellege egyben azt is jelenti, hogy merőben új “fegyvereket” használnak. Azért tettem a fegyverek szót idézőjelbe, mert a jövőben az várható, hogy a mind nehezebben megszerezhető tényleges fegyverek helyett egyre gyakrabban nyúlnak majd olyan egyszerű dolgokhoz, amelyeknek ugyan egészen más a rendeltetésük, de terrortámadásban fegyvernek is használhatóak. A következő listának az a célja, hogy felhívjam a figyelmet, hogy a listán szereplő tárgyak, “fegyverek” esetében jobban figyeljenek az emberrek és ezzel csökkentsék a lehetséges terrortámadás negatív hatását és megóvják magukat, embertársaikat, szeretteiket. Nos, akkor lássuk a listát:

10. Vízvezeték - A közösségek egyik legfontosabb közműve a vízvezeték. És ez a rendszer azzal, hogy a tiszta ibóvíz mind értékesebb lesz az emberek számára a növekvő vízhiány miatt, egyre inkább felértékelődik. A terrortámadás célpontja lehet maga ez a rendszer is. Mondjuk támadás érheti a tisztavíz készletet, robbantásokkal megrongálják a vízvezetéket, vagy cask egyszerűen szennyezik a vízkészletet. De lehet összetettebb támadás is. A vízvezeték ugyanis olyan rendszer, amely nagyon sok embert akadálytalanul összeköt. Éppen ezért alkalmas arra, hogy káros anyagokat, mérgeket nagyon sok emberhez juttasonak el. Például ha egy kibérelt lakásban a terrorista mérgező anyaggal töltött tartályt csatlakoztat a csaphoz, majd megnyitja a saját vízcsapját, a méreg az egész rendszerrel keveredni kezd. A víznyomás lassítja a folyamatot, de a méreg egyre nagyobb területen fertőzi a vizet. A támadás ereje abban van, hogy nagyon nehéz védekezni ellene. Hatását csökkenthetjük, ha palackozott vizet használunk, bár a palackozott vizek mérgezésével is lehet terrortámadást előidézni, különösen ha a nyilvános helyen, középületekben felállított nagy ivóvízpalackokat szennyezik. A vízszennyezésnél a bakteriális szennyezés és a lassú hatású mérgek a veszélyesek, mert mire észreveszik a terortámadást, az már nagyobb területen fejti ki a hatását.

9. Robbanószerek – Mindenkor a terrortámadás egyik fő fegyvere, mert látványos és nagy károkat okozó terrortámadást lehet vele véghezvinni. A csomagok ellenőrzésével meggátolható, hogy a védett területre bejuttassák a robbanószereket. Érdemes azonban figyelni a “védett” szóra. Ha például egy soklakásos toronyház valamelyik lakója robbanószert halmoz fel a lakásában és berobbantja azt, könnyen tüzet is okozhat. Az ilyen támadások mindig az emberek figyelmének középpontjába kerülnek, látványosak, félelemérzetet keltenek. Ez mellett a keletkezett kár is hatalmas lehet, mert esetleg olyan károsodás érheti az épületet, hogy az használhatatlanná vállik.

8. Robbanószerek – Nagyon sok egyszerű termékből lehet robbanószert gyártani. Mivel azonban a közösségek szerencsére mind jobban figyelnek arra, hogy ki vásárol nagyobb mennyiséget az ilyen termékek némelyikéből (ez az eset például a műtrágyával is), az ilyen támadás lehetősége egyre inkább szűkül. De nagyon sok olyan robbanószerként használható termék van a környezetünkben, amelynek vásárlását nehéz követni, hisz szabadon árúsíthatók, felhasználhatók. Hogyan tudunk például az ellen védekezni, ha egy albérlő megnyitja a gázcsapot a lakásában, majd messziről, akár egy mobilterlefonos hívással berobbantja azt? Vagy hogyan védekezhetünk egy palack benzin ellen? A terrorista bárhova magával viheti: moziba, piacra, parkba, villamosra, városi buszra… Mindenhova, ahol sok ember van és ahol az érkezőket és távozókat nem lehet állandóan fokozottan ellenőrizni. Azt pedig nem nehéz elképzelni, hogy milyen pusztítást okozhat egy kiöntött és meggyujtott palack benzin vagy alkohol egy járműben, ami egyébként is tele van gyullékony anyagokkal. Milyen károkat okozhat például egy parkoló autók, yachtok, vagy kamionok sokaságára dobott Molotov koktél? De akár erdőtüzek is okozhatók ezzel a módszerrel.

7. Jármúvek – A járnű használata mindig is kedvelt volt a terroristák körében. Kezdődött a maffiánál, amikor még cask a fegyveresek szállítására, illetve a menekülésre szolgált, Ezt követték az autóbombák, amivel lehetőség volt nagy mennyiségű robbanóanyag célba juttatása. Majd jöt a csónak, amelyet egy terroristaszervezet robbanószerrel megrakva egy amerikai hadihajónak irányított. Azután a hires szeptember 11-I amerikai repülőtámadások, a nizzai és más európai kamionos gázolások. A járművek sajnos mindig is fontos terroristakellékek lesznek. És az utóbbi évek változásait követve láthatjuk, hogy mindinkább fegyverekké válnak. Gondoljon cask bele, milyen pusztítást okozhat az erőtűz, amit egy “otthagyott” auto felrobbanása vált ki. Vagy egy zsufolt parkolóban felrobbantott auto kiégése. És akkor a szándékos összeütközésekről, a szakadékba lökött autóbuszokról még nem is beszéltünk. A járműveket ugyanis könnyű megszerezni, sok embernek legálisan van a tulajdonában, gyorsan kivitelezhető és nagy figyelmet keltő terrortámadásokra alkalmasak és nehéz ellenük védekezni. A szakemberek és autógyárak feladata, hogy megtalálják a módját, hogyan lehet megvédeni az embereket a járműves terrortámadástól. Addig is a legjobb védekezés, ha az emberek jobban figyelnek a körülöttük történő eseményekr és a gyanusan közlekedő jármúvekre.

6. Szúró és vágó eszközök – Mindennapi életünk állandó velejárói. Senkinek sem tűnik fel, ha valaki kássel vagy villával eszik, ollóval vágja a körmét… Pedig veszélyes fegyverek lehetnek. Az utóbbi idők kegyetlen lefejezéses terrortámadásai rámutattak arra, milyen kis kés elég a kegyetlen terrortámadáshoz. A londoni késes merénylet pedig rávilágított arra, milyen könnyen megszervezhető egy olyan terrortámadás, ahol a támadás célja az errettentés és a félelem kiváltása. A legroszabb az, hogy a támadónak sokszor még a fegyvert sem kell magával vinni. A zsufolt áruházakban hatalmas riadalmat és sok áldozatot követelhet egy eltört palackkal támadó terorista támadása. A szerszámokat, háztartási cikkeket áruló boltokban pedig már ott a fegyver. A gyártók feladata az, hogy a jövőben a csomagolással lehetetlenné tegyék azt, hogy a terroristák  ezeket az eszközöket fegyverként használják a boltokban. Persze, még akkor is fennmarad a kérdés, hogy hogyan lehet majd megfékezni a terroristát, aki az utcán egy frissen vásárolt szerszámot használ fegyverként.

5. Internetes támadás – Akár honlapok feltöréséről, akár virusok terjesztéséről van szó, ezeket a támadásokat a terroristák gondosan előkészíthetik és úgy kivitelezhetik, hogy közben garantálják a saját biztonságukat. Támadásaikat létfontosságú rendszerek ellen is irányíthatják, de hatásos a kis rendszerek, iskolák, egészségügyi intézmények elleni támadás is. Sőt a magánfelhasználók nagy tömegének támadása is számukra megfelelő nemzetközi víszhangot kelthet.

4.  Drónok, robotok - A katonaság és a rendvédelmi szervek egyre gyakrabban hasznánakl drónokat, robotokat. Nélkülözhetetlenek fegyveres támadások, túszejtéses támadások ellen a felderítésben. De fontosak a robbanószerkezet felkutatásában, megsemmisítésében is. Egyre több fotós is használja, hogy mesés képeket készítsen. Az átlagos drón nem tud nagy terhet vinni. De egy kissé erősebb drón, helikopter vagy repülőmodell már elég erős ahhoz, hogy érzékeny célpontok ellen hatásos támadást hajtsanak verge vele. Hasonlóan egy távirányítású játékautóval, hajómodellel már elég robbanószer juttatható a parkoló auto alá, a játszó gyerekek közé, a zsúfolt étermi terasz területére, vagy a fürdőzők közé ahhoz, hogy végzetes terrortámadást lehesen elkövetni.

3. Röpcédulák, hírek – Szintén egy régi terrorista fegyverről van szó. A röpcédulákat az amerikaiak használták terrostatámadásként a japánok ellen a második világháborúban. Ahogy a japán lakosság között hire ment a félelmetes hirosímai atombomba támadásnak, az amik röpcédulákat szórtak a japán katomák és lakosság közé, amin az ált, hogy “ A röpcédulák rádióaktivitással szennyezettek. Aki megérintett egy ilyen cédulát, vagy a közelébe került, már fetőzött. Annak, aki nem akar szörnyű kínok között hamarosan meghalni, az egyetlen lehetősége, hogy megadja magát az amerikai katonáknak és ott a képzett orvosok megfelelő segítséggel megmenthetik az életét.” A röpcédulák hatása olyan volt, mint az atombombáé.
A híreket, mint terrortámadási eszközöket már régóta bemutatják az akciófilmek, horrorfilmek. A leghatásdosabb H. G. Wells A világok harca című rádiójátéka volt, amelyett még 1938. október 30-án a sugároztak az amerikai CBS-en. A rádiójátékban elmondják, hogy van élet a Marson és hogy a marslakók inváziót követtek el New York ellen. Annak ellenére, hogy a rádiójáték során többször is bemondták, hogy csak egy rádiójátékról van szó, az emberek szájról szájra adták a rádiójátékban elmondottakat, mint valós híreket. Amerika számtalan városában menekültáradat indult, leálltak a gyárak, megbénult a forgalom… Hasonlóan ennek a terrortámadási módnak a hatalmas hasára híja fel a figyelmet a népszerű Cobra 11 televíziós sorozat egyik epizódja, ahol egy terrorista azzal fenyegetőzik, hogy atombombát dob Berlinre, majd be is mutat egy felvételt erről egy televiziós programot átjátszó műhold segítségével. Amikor a sorozat főszereplői elszörnyűlködve megkérdezik, hogy hogy dobot atombombát Berlinre, elmondja, hogy sehogy, csak televíziós trükk az egész, de kit érdekel, az emberek milliói el fogják hinni világszerte, amit láttak és ezzel ő már elérte a célját.

2. Félelem – A terroristatámadások célja az, hogy bizonytalanságot keltsenek, félelemérzetet szítsonak. A kellő ismeretek nélküli embert mindig félelemben lehet tartan. Az ilyen emberek pedig könnyen manipulálhatóak, akár nagyobb terroristatámadásokra is kihasználhatóak. Elgondolkozni is rosz, milyen károkat okozhat egy megfélemlített orvos, repülúpilóta, busz vagy vonatvezető, egy energetikai rendszer dolgozója, gyári karbantartó, hivatalos személy testőre, rendőr vagy katona. Szinte bármilyen terrortámadásra felhasználhatóak mint ingyenes, feláldozható terrorista segédszemélyzet.A félelemtől félelmetesebb terrorista fegyver nincs.

1. Bizonytalanság - Az emberek arra törekszenek, hogy biztonságban, békésen éljenek. A legveszélyesebb terrortámadások célja, hogy ezt a biztonságot elvegye tőlük. Ha az emberek nem bíznak meg a rendszerben, ha bizonytalanságban éllnek, a rendszer megbukik. Egyetlen kis szikra hatalmas társadalmi károkat okoz. Ezért fontos a terrorszervezeteknek, hogy megingassák az emberek bizalmát. Ezt a célt szolgálja a terrortámadások, puccsok esetében a lövések, robbanások zaja. Volt rá példa, hogy a terroristák filmbeli trükkökkel, hangutánzással váltottak ki bizonytalanság érzetet emberek sokaságában. Ezért veszélyesek az egész államra a kisebbség egy-egy csoportját ért támadások. Mert azt sugalják, hogy a rendszer bizonytalan, a kormány és a hatlmi szervek képtelenek megállítani a terroristákat. Ezt tudva pedig teljesen érthetetlen, hogy vannak országok, ahol elnézőbbek egyes atrocitásokkal, sok esetben még gyilkosságokkal szemben is, ha azt a kisebbség tagjai ellen követték el (Melegek megverése, újságírók leváltása, ellehetetlenítése, szinészek elhallgatása, egyes érdek, vallás, ideológiaii vagy etnikai csopostok tagjainak elbocsájtása és az arra irányuló törekvés, hogy munka nélkül, létfentartási eszközök nélkül maradjanak, gyilkosságok, kirekesztések…). Politikailag ellentmondásos, hogy vannak országok, ahol ezt a hatalom nem cask elnézi, hanem tevékenyen részt vesz a megvalósításában is.


Strandszezon van. Szombaton arról szeretnék írni, hogy mire kell a strandokon figyelni. Addig is, ha a téma érdekel, ajánlom a következő olvasmányt: http://olvasonaplod.blogspot.rs/p/vadvilg.html 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése