2017. június 14., szerda

Magyarország terrorista célpont?

Ne olvasd tovább, ha tudod, hogy mit kell tenni terrortámadás esetén


Carl Philipp Gottlieb von Clausewitz (Burg bei Magdeburg, 1780. június 1. –Breslau, 1831november 16.porosz katonahadtörténész, valamint befolyásos katonai teoretikus megállapította, hogy a háború a politika folytatása más eszközökkel. Azok a politikai tényezők, csoportosulások, amelyek hadászati szempontból hátrányban voltak, a nyilt összecsapások helyett inkább a cseles megoldásokat keresték. Ez vezetett a partizánháborúhoz, vagy az attól cask árnyalatokban különböző gerilla hadászathoz is. Sőt, a politikai nyomásgyakorlás eszköze a terrorizmus is.
Az utóbbi évtizedekben megváltozott a terrorizmus jellege. Kezdetben fontos emberek, államférfiak vagy katonai vezetők ellen irányult. Fontos terrorista célpontok voltak azok az objektumok is, amelyek a katonai erőt támogathatták. Ezzel a harcoló felek egymás harci erejét akarták gyengíteni.
Az utóbbi évtizedekben terrortámadás már nem cask a katonai erőt erősítő objektumok ellen folyik. Sokszor inkább erődemonstráció, vagy a lakosság megfélemlítése a cél. Az eszközei pedig robbantások, nagy figyelmet felkeltő támadások. Voltak. Jelenleg ugyanis éppen egy újjabb átalakulásnak lehetünk szemtanúi. A drága előkészítést és pontos tervezést igénylő támadások helyett az egyszerű, hétköznapi eszközökkel gyorsan kivitelezhető támadások kerültek előtérbe. Ilyenek voltak a nizzai támadás és az utóbbi londoni terrortámadások is. Ezek a támadások Ellen pedig egyre nehezebb hatásosan védekezni.
Ezért érdemes elgondolkozni azon, hogy egy-egy ország, szűkebb hazánk, városunk lehet-e terrortámadás célpontja. Balog Péter a Terrorizmus által veszélyeztetett területek védelmi felkészítése (Balog Péter hadnagy, térképész főtiszt MH Térképész Szolgálat) 2005 – ben készített munkájában a következőket írta: Magyarország nem célpont. De a munkájában kifejtette: Nyilvánvaló tehát, hogy terrorizmus napjainkban olyan létező veszély, amelyet egyetlen ország sem hagyhat figyelmen kívül. Ez a megállapítás Magyarországra is érvényes, hiszen hazánk terror fenyegetettségi szintje mindenkor szoros összefüggésben van a nemzetközi, különösen a régiónkat érintő politikai folyamatokkal.
Jelenleg a világ első számú terrorizmus-forrása az Iszlám Állam. A mult héten az Iszlám Állam megfenyegette Szerbiát és Horvátországot is, hogy mivel a Jugoszláv polgárháborúban harcoltak a muszlimán egységek ellen, terrortámadásokat fognak elkövetni e két ország területén (is). Persze tudni kell azt is, hogy a fenyegetés és a megfélemlítés is szerepel a terrorista eszköztárban, tehát lehet, hogy éppen a fenyegetés volt a támadás, hogy ezzel elriassza az induló turistaidényben a két országba igyekvő turistákat, amivel az adott országok gazdasági eredményeit csökkentheti.. De azért egy ilyen fenyegetést semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az Iszlám Állam ellenségnek tekint mindenkit és mindent, aki és ami a muszlimán államok, csoportosulások, emberek valós vagy vélt érdeke ellen cselekszik. Azt is, aki igyekszik megállítani az Európába tartó, szinte kizárólag muszlimokból álló migránssereget.
Ha egy adott közösség a terrornak engedve elfogadja a feltételeket, megalázkodik, a terror eléri a célját. Nem elfogadni kell a terror, hanem védekezni ellene. Az érintett országok illetékes védelmi szervei dolgoznak a felderítésen, a potenciális veszélyek kiszűrésén és a terrorcselekmények megelőzésén. Ez azonban nem mindig sikerül. És azzal, hogy a terroristák által használt eszközök és módszerek egyszerűbbé, hétköznapiabbá válnak, a terrorizmus megelőzésén dolgozó szakemberek munkája is egyre nehezebb lesz. Az egyszerű, hétköznapi embereknek is segíteni kell. Nagyobb szervezettségre, hatásosabb megelőzésre van szükség. Ahogyan Napóleon megfogalmazta: partizán módjára kell cselekedni mindenütt, ahol partizánok vannak. (Napoleon még nem ismerte a terorista hadviselést)


Szombaton egy olyan listát szeretnék bemutatni, amely azt a közvetlen közelünkben levő tíz helyet sorolja fel, amelyek a jövőben a leggyakrabban lehetnek terrortámadás színhelyei. Ha a téma érdekel, addig is ajánlom a VADVILÁG oldalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése