2017. június 24., szombat

Hogy ne legyen rémálom a nyaralás

Mire figyeljünk a strandon?


A terrorizmusnál két lényeges változást figyelhetünk meg. Mindkettő lényege ugyan az: Egyszerűbbé, olcsóbban és könnyebben kivitelezhetővé tenni a terrortámadást, olyan akciókat szervezni, amelyeket a speciálisan és drágán képzett terroristák helyett a szaktudás nélküli egyszerű emberek is végre tudnak hajtani. Ezek a változások a következők:

1.    A terroristák igyekeznek olyan célpontokat keresni, amelyek könnyen megközelíthatőek, sem az érkező, sem a távozó embereket nem ellenőrzik, vagy az ellenőrzés minimális és ahol aránylag kis területen nagy tömeg zsúfolódik össze.

2.    A terroristák igyekeznek olyan fegyverekkel megvalósítani a terrorista célpontokat, amelyek egyszerűek, az a tény, hogy az adott helyen megtalálhatóak nem okoznak meglepetést és minden ember egyszerűen hozzáférhet. (Gondoljuk csak el, milyen meglepetést okozna, ha valaki egy hatalmas strandlabdával jelenne meg egy képkiállítás megnyitóján. Ugyanezzel a labdával a strandon már megjelenhetne. A strandon viszont az okozna meglepetést, ha egy ember egy szabályosan, szállításra becsomagolt festménnyel jelenne meg a hóna alatt.

Az utóbbi száz évben a terrorizmus céljai is megváltoztak. Egy évszázaddal ezelőtt még a kormányfők, királyok megölése volt a cél, hogy ezzel váltsák valóra politikai és ideológiai céljaikat, a rendszerek megbuktatását. Manapság a célok „puhultak”. Politikai és ideológiai céljaik megvalósítása érdekében kárt akarnak okozni a társadalomnak, hogy a gyöngített rendszert egy hosszabb távú akciósorozat során megdöntsék. A kár lehet gazdasági kár is, de lehet az is, hogy félelmet keltsenek a lakosság körében, amivel a társadalmi közösség elveszti a lakosság bizalmát. Ez utóbbi miatt van az, hogy egy-egy terrortámadást gyakran több terrorista csoport is magára vállal. Az az alapgondolatuk, hogy ezzel csökken a társadami közösség iránti bizalom és növekszik a terrorista csoport iránti pszichikai függő kapcsolat kialakítása. Ez pedig ideológiai szempontból nekik kedvez, még akkor is, ha a kapcsolat nem a megbecsülésen és a bizalmon, hanem a félelmen és a krizishelyzeten alapszik.

Mindezt figyelembe véve a strand ideális terrorista célpont lehet. Az a hely, ahol az emberek kényelmesen ellazulnak. Ilyen helyen egy terrortámadás sokkal nagyobb társadalmi sokkot jelent, mint ha ugyanezt a támadást máshol hajtották volna végre.

A strandokra érkező embereket nem ellenőrzik szigorúan. Ez különösen a szabad strandokra vonatkozik. A terroristák számára kedvező az is, hogy a már a strandon tartózkodó emberek öltözéke nem teszi lehetővé védelmi tárgyak, fegyverek viselését, ugyanakkor az érkezők ruházata, esetleg táskája, hátizsákja bármilyen fegyvert, tárgyat takarhat. A korábbi gyakorlat az volt, hogy elsősorban a nagy és nemzetközi vendégkörrel rendelkező hotelek strandjai számíthattak terrorista támadásra. Azzal, hogy az ezeken a strandokon lévő embereket egyre fokozottabban igyekeznek megvédeni, a támadások valószínűleg áttevődnek majd a kisebb, városi és szabad strandokra. A strandok működtetői, az önkormányzatok és a polgárok védelmében illetékes fegyveres szervek igyekeznek minél jobban megvédeni az embereket. Minden strandoló mellé viszont nem állítható rendőr. Más kérdés, hogy ez sem volna 100 százalékosan biztonságos védelem. Éppen ezért felértékelődött az ott lévő, strandoló emberek figyelmének fontossága.

Milyen támadásokra számíthatunk?
A legegyszerúbbek a robbantásos támadások. Nem kell, hogy sok sérültet, halálesetet okozzonak. Elég a kiváltott pánik, hogy csökkenjen az emberek bizalma. Robantásos támadásta elsősorban az olyan strandokon lehet számítani, ahol kabinok vannak, ahol a vendégek átöltözhetnek és ott hagyják ruháikat csomagjaikat. Megfelelő célpontok lehetnek azok a strandok is, ahol a strandolók ruháira zárható szekrényekben vigyáznak. Itt is a ruha közözött különböző robbanószerkezet rejthető el, amelyek akár távolról is működésbe hozhatóak. Ezek a támadások nagymértékben csökkenthetőek, ha az öltözőkabinok és zárható szekrények használóinak igazolni kell magukat ezek igénybevétele előtt és ahol fel is jegyzik, hogy ki melyik kabint vagy szekrényt veszi igénybe. Jó az is, ha a gyanúsan viselkedő embereket és csomagjaikat ellenőrzik.

A multban voltak olyan terrortámadások, ahol fegyveresek támadtak egyszerű emberekre. Nem nehéz elgondolni, hogy a strandokon, ahol alig van olyan tárgy vagy épület, ami fedezékül szolgálhatna, védelmet jelenthetne, hirtelen néhány lövöldöző fegyveres tünne fel. Az ilyen támadások kockázatát csökkentheti, ha a strandok bejáratánál, a strandok egyes pontjain őrző emberek, esetleg fegyveres rendőrök vannak jelen.

A mérgezett csalikkal való támadás ezidáig csak filmekben szerepelt, de nagyon egyszerűen kivitelezhető terrortámadásról lehet szó. Képzeljük csak el, hogy valaki ”véletlenül ott felejt” adott helyeken mérgezett üdítőt, csokoládét, kalácsot, cukorkát. Az ilyen támadások célpontjai a gyerekek. Legjobb arra tanítani a gyerekeket, hogy ilyen esetben soha ne vegyék el és ne fogyasztják el a talált dolgokat. A legjobb, ha azokat átadják a strandon valamilyen illetékes személynek. Valószínűleg általában tényleg feledékenységről van szó. Lehet, hogy ezer eset közül 999 esetben semmi baj se lesz az átadott csemegével. De ha csak egy mérgezést is megelőznek ezzel, már az is jelentős eredmény.

A strandon felejtett ruhák is alkalmasak terrortámadásra. Sok szabad strandon a vendégek a strandon vetkőznek le és ruháikat egyszerűen a szétterített plédjükre, törölközőjükre teszik. A ruha, táska rejthet veszélyes dolgot is. A strandolók számára a legfontosabb intelem, hogy figyeljenek a környezetükben. Figyeljék meg, hogy ki foglal helyet a közelükben. Amennyiben valamelyik vendég lepakolt, majd eltávolodott a cuccától és hoszabb ideig, mondjuk 1-2 óráig nem mutatkozik, ideje jobban körülnézni és tekintetünkkel megkeresni az illetőt. Valószínű, hogy valahol a közelben lesz, labdázik, fürdik, beszélget. De ha nem találjuk, az intő jel lehet. Esetleg történhetett is vele valami.
A strandok alapszabálya, hogy fontos figyelni arra, ami a közelünkben történik.Jobb félni, mint megijedni.


Szerdán arról szeretnék írni, hogy mire kell a városi közlekedési járműveken figyelni. Addig is, ha a téma érdekel, ajánlom a következő olvasmányt:VADVILÁG oldal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése