2017. június 17., szombat

10 +1 potenciális célpont

10 potenciális terrorista célpont

Az utóbbi évtizedekben megváltozott a terrorizmus jellege. Jelenleg éppen egy újjabb átalakulásnak lehetünk szemtanúi. A drága előkészítést és pontos tervezést igénylő támadások helyett az egyszerű, hétköznapi eszközökkel gyorsan kivitelezhető támadások kerültek előtérbe. Ilyenek voltak a nizzai támadás és az utóbbi londoni terrortámadások is. Ezek a támadások ellen pedig egyre nehezebb hatásosan védekezni.
A következő listán azok a célpontok szerepelnek, amelyek ellen nagyobb valószínűséggel várható terrorista támadás. A felsorolás célja, hogy az emberek figyelmeztesse a lehetőségre. Gondolkozzonak el azon, hogy hogyan lehetne kivédeni egy ilyen támadást és ezzel csökkentsék a támadás káros hatását.

10. Hotelek – Elsősorban a nagyobb forgalmú, ismertebb hotelek ellen várható támadás. A terrosták számára a célpont azért lehet jelentős, mert ha a hotelnek nemzetközi ügyfélköre van, akkor valószínűleg több országban beszámolnak majd az eseményről, nagyobb nemzetközi viszhangja lesz a támadásnak. A terroristák helyzetét megkönnyíti, hogy bejelntkezve a hotel vendégei lehetnek, előkészítik a támadást, robbananyagot halmozhatnak fel a szobában. A robbanást távirányítással, akár mobiltelefon használatával is előidézhetik. Nem szükségszerű a sok áldozat, elég ha sikerül megrongálni a hotel informatikai rendszerét, épületstatikai elemeit. Ezzel a hotel lezárást is előidézhetik, amivel gazdasági kart is okoznak.

9. Színház és mozielőadások, tanácskozások, konferenciák, kiállítások – Ezek és minden más olyan nyilvános rendezvények, ahol aránylag sok ember gyűlik össze, de nem lehet szigorúan ellenőrizni a résztvevőket. (Ma még elképzelhetetlen hogy egy filmvetítésre érkező nézőt robbanószer detektorral vizsgáljonak át, vagy hogy a jegyvételkor a személyes dokumentumainak felmutatására kötelezzék.). A rendezvényre könnyen bevihető robbanószer, amit az elkövető hátrahagyhat, majd távirányítással müködésbe hozhat. Ha elég sokan vannak a rendezvényen, jóformán egy petárda pukkanása is elég a pánikhoz, ami már maga is elég veszélyes lehet az emberekre. Éppen ezért valószínű, hogy az egyre szigorúbban ellenőrzött sportrendezvények és rockkoncertek helyett inkább a kis rendezvények kerülnek előtérbe a terroristáknál. Ha több ilyen esemányt összekapcsolnak, el tudják érni, hogy a terroreseménynek akkora nemzetközi viszhangja legyen, mint ha egy ismert előadó rockkoncerjén robbantottak volna.

8. Gyermekjátszótér – A gyermekjátszótérre érkezőket és onnan távozókat neház szigorúan ellenőrizni. Ugyanakkor a legkisebbekkel kapcsolatos történések minden társadalmi közösséget érzékenyen érintenek. Elég csak egy közeli szemetkosarat felrobbantani, “méreg” feliratú zacskókat hátrahagyni, vagy elsütni egy riasztópisztolyt, hogy a közösség megbolyduljon, elvesztje bizalmát. Ezzel pedig a terrorista már el is érte a célját.

7. Albérletek – ott ahol aránylag sokan adnak ki feketén albérleti szobát vagy lakást, kedvező feltételeket teremtenek a terroristáknak is. A robbanóanyag beszállítása könnyű, az utcára kirobbanó emeleti ablak pedig még a legedzetebb emberknél is azonnali pánikhangulatot vált ki. De hasonlóan lehet háztüzet is előidézni, ami elsősorban a sok lakást tartalmazó toronyházakban veszélyes.

6. Lakóházak – Szerencsére egyre több többlakásos emeletes ház rendelkezik beengedőrendszerrel. Ha a lakók elégé gyanakvóak és cask valóban olyanoknak nyitják meg a belépőajtót, akik ismernek (Mondjuk nem dölnek be olyan meséknek, hogy elnézést, Szabó vagyok a harmadikról, fent felejtettem a kulcsomat, kérem nyissa már ki az ajtót…) jó védelem ez a rendszer. Ezek a házak ugyanis a gyujtogató terroristák könnyű célpontjai lehetnek. Gondold csak végig, milyen pánikot és füstmérgezést okozhat egy nagyobb mennyiségű szétlocsolt és meggyujtott benzin egy olyan épületben, amelynek nincs vészlépcsőháza (sajnos, csak a toronyházak 1-2 százalékának van). A tűztől begyulladó padló és falburkolat, ajtók, függönyök pedig cask fokozhatják a tüzet.

5. Gyorsétermek – Az éteremben általában a vendégek megfigyelik egymást. Az előkelőbb, drága étermekben az sem ritkaság, hogy előre kell asztalt foglalni, elveszik és a garderobába viszik a vendég kabátját, nagyobb csomagját. Ezekbe nehéz észrevétlenül terrorista eszközt becsempészni. A gyorsétermekkel egészen más a helyzet. Gyakran iskolatáskás egyetemisták, középiskolás diákok, hátizsákos turisták, vagy bevásárlószatyros, csomagokkal teli háziasszonyok látogatják a gyorsétermeket. Rendszerint sok a vendég. A vendégeket sem ellenőrzi senmki. Így nem nehéz robbanóanyagot bevinni, a távozáskor „ottfelejteni”, majd távirányítással működésbe hozni. De könnyű a fegyveres támadások kivitelezése is. Az ilyen támadások pánikot keltenek, ami a terrortámadás hatását fokozza. De lehet úgynevezett csendes támadás is. Mondjuk ha a vendég, vagy vendégek mérget kevernek az asztalokon éevő sótartóba. Minél ismertebb egy gyorséterem neve, annál több emberben kelt direkt érzelmet a támadás, annál több ember gondolja, majd később meséli úgy, mint akit direkt érintett a támadás, ezzel pedig a támadás hatása fokozódik.

4. Aluljárók, állomások, várótermek, forgalmas helyek – ezeken a helyeken elsősorban a szemeteskosaras robbantásokra lehet számítani. Ezekhez hasonlóan célpontok lehetnek a mentőállomások, orvosi rendelők várótermei is, amelyek rendszerint tele vannak emberekkel. Az ide érkező embereket nem lehet leellenőrizni. Az aluljárók, parkok, forgalmas utcák szemeteskosarai különösen ott jelentenek könnyű támadási célpontot, ahol nincsenek hajléktalanok, akik megfigyelik az embereket és átkutatják a szemeteskosarakat. Így nincs aki a robbanás előtt megtalálná a kosárba dobott robbanószerkezeteket, figyelmeztetné az embereket és ezzel a minimálisra csökkentené az ilyen terrortámadások veszélyét.

3. Közúti balesetek – az utóbbi időben egyre gyakrabban követtek el terrortámadásokat közúti balesetekként. Nagyon jó terrorista fegyver a nehéz tehergépkocsi. Mivel ezek az eszközök könnyen megszerezhetőek, különösen ott, ahol például büntetik a sofföröket, ha a járművükben a beépített ágyon és nem hotelban vagy motelban aludnak és pihennek. Az eddigi támadásokra az volt a jellemző, hogy a járművel a gyalogosok közé hajtott a terrorista. A jövőben változhat a célpont. A kamionparkolóról megszerzett járművel előidézhetnek tőmeges baleseteket, elsősorban a forgalmas autóutakon, ahol a jármúvek gyorsan haladnak. De nekihajthatnak autóbuszoknak is.Ilyen balesetekre viszont az alacsonyabb rendű utakon lehet számítani, ahol direkt nekihajthatnak a szemben jövő autóbusznak. Növeli a terroristaveszélyt, ha az iskolabuszok külön szinnel vagy más módon vannak megjelölbe, mert ezzel jobban felhívják magukra a terroristák figyelmét. A terrorista célpontja lehet a benzintöltő állomás, ahol azzal, hogy a benzintöltőnek hajtanak  robbanásveszély okozhatnak. Megtörténhet az is, hogy a forgalmas üzletekbe hajtanak be. Elsősorban a benzinkúti üzletekbet, vagy a védetlen moteleket vehetik célba. Ezeket a támadásokat nehéz kivédeni, mert a fegyvert jelentő jármű megszerzését követően nagyon rövid időn belül sor kerülhet a támadásra.

2. Üzletek – Az üzletekben a robbantásra és a mérgezésre lehet elsősorban számítani. Mindkét esetben a terrorista magával hozza a fegyverét: mondjuk az előre elkészített és üdítőitalos dobozba szerelt robbanószerkezetet, amit azután a polcon levő dobozok közé tehet. A keresett árukat akereskedők rendszerint szemmagasságba és könnyen elérhetővé teszik. Ha itt, ezek között robban egy ilyen dobozba rejtett szerkezet, az nagyobb károkat, több személy sebesülését okozza. Ugyanígy a mérget is magukkal hozhatják, ami azután egyszerűen az ételbe, italba keverhető, miközben úgy tünhet, a vevőnek álcázott terrorista csak válogat a termékek között. (Az ilyen támadás szükségszerű velejárója, hogy utólag elmondja, a megmagyarázhatatlan mérgezések és halálesetek terrortámadás eredményei. Ez félelmet és tehetetlenség érzelmét váltja ki a lakosokban.) Szinte lehetetlen ellenőrizni a betérő vendégeket. Az önkiszolgálóknál megkövetelhető, hogy a vásárlók ne vigyenek magukkal nagyobb csomagot a vásárlótérbe. De hogy mi van a zsebükben, azt már nem ellenőrizhetik. Mivel a nem önkiszolgáló jellegű nagy üzletekben még azt sem lehet megtiltani, hogy a vásárlónak álcázott terrorista magával vigye a csomagját, ezek az üzletek még nagyobb veszélyben vannak. Ebből a szempontból a legbiztosabbak a kisboltok, ahol az eladó és a vásárlók is szinte ismerik egymást, azonnal feltünik egy-egy új ember megjelenése. Persze ha úgynevezett alvó terroristacsapatról vagy egyedi elkövetőről van szó, annak támadása még az ilyen boltokban is szinte megelőzhetetlen..

1. Villamosok, városi buszok – A repülőgépek és hajók sérülékenyek. Egy egy támadás hatalmas pusztítást vihet végbe és az ilyen támadásoknak nagy a viszhangja is. Aránylag könnyü ellenőrzéssel meg lehet szervezni a földalatik nagyobb biztonságát is. Sőt a vonatok, a külön zárt peronokról induló autóbuszok védelmét is. A villamosok, városi buszok, amelyek gyorsan adnak le és vesznek fel utasokat, azonban szinte megvédhetetlenek. Elég egy-egy „ottfelejtett” táska a terrortámadáshoz. A nagy forgalomban, a gyors és sűrű utascserélődésnél pedig szinte ellenőrizhetetlen, hogy a csomagtartó polcra került csomag kié, valamint hogy az utasa a járműban van-e még. Ha öngyilkos merényletről van szó, az utas még akár a jármővön is tartózkodhat.

+1. Támadás az internetes rendszerek ellen – Az ilyen támadás nem okoz halálos áldozatokat, sebesültek áradatát, sőt még pánikot is ritkán váltanak ki. A káros hatásuk azonban hatalmas. Fontos rendszereket béníthatnak meg, vagy hatalmas károkat okozhatnak. Két nagy csoportjuk van. Az egyik esetében a hackerek a honlapokat törik fel és saját ideológiájukat hirdető tartalommal töltik fel. Ez egyrészt azért veszélyes, mert az emberek így egy időre nem tudnak hozzáférni fontos információkhoz, másrészt mert a terrorista ideológiát a terroristáknak sikerül olyan embercsoportokhoz is eljuttatniuk, akik egyébként nem ismerhetnék meg azt. Ezzel a labilisabb emberek toborozását segíthetik elő. Eddig elsősorban a hatalmi szervek, minisztériumok oldalait támadták. A jövőben ez áttevődhet a kevésbé védett, de nagy látogatottságnak örvendő oldalakra, mint például a menetrendeket közlő oldalak, az egyetemek és iskolák információs oldalai, vagy a webshop oldalak. A másik támadási irányzat a vírustámadások. Ezzel nem csak hogy lebéníthatnak egyes fontos információs rendszert, hanem hatalmas károkat is okozhatnak. Már megjelentek azok a blokkoló virúsok, ahol a számítógép tulajdonosától pénzt kérnek azért, hogy megszabadítsák a számítógépet blokkoló virustól. Ez egyelőre csak gazdasági bűnözés. De ha az ilyen támadások a fontos rendszereket, mondjuk az egészségvédelem által használt rendszereket, a posta, bankok, vagy a közigazgatási rendszereket támadják meg, hatalmas károkat okozhatnak. A gyáraknak, kereskedelmi rendszereknek fontos, hogy minél több látogatójuk legyen a honlapon, hisz ezzel növekedhet az értékesítésük is. De a nagyszámú látogató egyben veszélyt is jelent, mert köztük egyszerően megbújhat az is, aki kárt akar tenni a rendszerben.Éppen ezért a számítógépes irányítású gyárak, cégek is csak úgy védhetik meg magukat, ha szigorúan szétválasztják az ügyfélkapcsolatos rendszert és az irányítási rendszert és gondosan ügyelnek arra, hogy a két rendszer között egyetlen kapcsolódási pont se legyen.


Szerdán egy olyan listát szeretnék bemutatni, amely a terroristák lehetséges fegyvereit sorolja fel. Olyan dolgokról lesz szó, ami szinte minden embernél megtalálható, de a terroristák kezében veszélyes fegyver lehet. Ha a téma érdekel, addig is ajánlom a VADVILÁG oldalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése