2015. december 18., péntek

AJÁNLÓ

Könyvajánló

Kováts Judit: Elszakítva

Kováts Judit a Megtagadva című nagy sikerű regény után új kötettel jelentkezett. Az Elszakítva két felvidéki birtokos család sorsát követi a kommunista hatalomátvétel után. A könyv megírásának mozgatórugója az a sok-sok információ volt, amit a szerző azoktól az emberektől kapott, akik a Megtagadva című regénye megjelenése után felkeresték és elmondták saját, vagy családjuk hasonló történetét. Az Elszakítva a történelem forgatagában két felvidéki birtokos család sorsát mutatja be 1944 és 1953 között a menni vagy maradni kérdésének alternatív válaszai között. A mű elkészültét jelentős kutatómunka előzt meg. A szerző a dokumentumok felkutatása és rendszerezése mellett például végigjárta azt az utat, amelyet a szemeteskocsi elé befogott késmárki polgármester tett meg. A polgármester tragikus sorsa a könyvben is megjelenik, de ennek ellenére a történet szinte teljes egészében fikció. A kitalált személyek sorsa azonban élethűen adja vissza a regény hősei a magyar és német kisebbség sorsát.
A regény egyik történelmi mérföldköve a sokszor emlegetett Beneš-dekrétumok. Az emberek többsége hallott róla. De kérdés, hogy mennyire ismerik annak valóságát. Tudják-e hogy a ezek árnyékában milyen lehetőségek álltak a jogfosztott szlovákiai magyarság előtt?
A regény hősei kétszeresen is nehéz helyzetben vannak. Magyarországon is üldöztetés várja őket, idegen, törvényen kívüli, veszélyes embereknek tartják őket. A magyarországi közvélemény se nincs tisztában azzal, mi várt ezekre az emberekre. Hadifoglyokkal és illegális határátlépők embert próbáló kemény munkájával épült fel az ötvenes években a tiszalöki vízerőmű. Abban az időben csak Hortobágyon 18 zárt tábor működött.. 
A történelmi mult sötét lapjai kétségtelenül megfogják az embereket. De a regény az elszakított szerelmesek történetével fogja meg legjobban az olvasót. A határ két oldalán élve csupán havonta egyszer találkozhatnak negyed órára a Ronyva folyó hídjának közepén, ahol határőrök felügyelik a találkozást, és még csókot sem válthatnak egymással.
Bevezetőnek, kedvcsinálónak talán ennyi elég is, hogy az olvasó kezébe vegye ezt a könyvet, amely igyekezett történelmi hűséggel megfesteni a kor komor hangulatát, választ keresve emberek, családok sorsának kérdéseire.  
Kapcsolódó linkek:Blogajánló

Vállalkozási ötletek tára


Ahogy változik a gazdasági helyzet, egyre többen keresnek vállalkozási lehetőséget. Nam csak arról van szó, hogy kevés az új munkahely, aránylag népes azok tábora is, akik munka nélkül maradnak. Ez elsősorban az ország fejletlenebb vidékeire jellemző. Az is gond, hogy ezek az emberek nagy többsége nem rendelkezik megfelelő képesítéssel, sokszor az egészségi állapotuk, munkabirásuk sem a régi már.
Mindezek után érthető, hogy a kiutat a saját vállalkozás beindítása jelenti. Az emberek olyan vállalkozási ötleteket keresnek, amelyeket kevés pénzből el tudnak indítani. A meglévő helyiségeiket, épületeiket, meglévő gépeiket és felszereléseiket szeretnék hasznosítani.
Azok, akik gazdasági ötleteket keresnek, a legtöbbször a sablonmegoldásokkal találkoznak: internetes fordító, értékesítő, virtuális titkárnő, szolgáltatási vállalkozók munkájának megszervezése, kiközvetítése. Ez mellett kilónyi MLM, vagy MLM rendszerbe bújtatott valamilyen munka.
A blog, amit ajánlok, lényegesen eltér ettől. Mándó Milán Minner címen tulajdonképpen egész rendszert kinál fel. (http://www.minner.hu). A Kapcsolódó linkek alatt ajánlott oldal címében ugyan csak 10 vállalkozási ötletet kínál, de már ezen az oldalon is jüóval több lehetőség van. Ha valakinek van türelme és kedve, meg persze, ha valóban szüksége van használható vállalkozási ötletre és végkeresi a blogot az összes hozzá kapcsolódó oldallal, több mint száz ötlettel találkozhat. De nem csak az ötlet rövid leírása szerepel, hanem annak előnyeiről és a megvalósítás várható nehézségeiről is beszél a szerző. Megadja a megvalósítás tervezett lépéseit, a várható jövedelem szintjét, a szükséges beszállítók, partnerek leírását.
Ez nem olyan amerikai, vagy jobb esetben angol vállalkozási ötletek fordítása. Persze itt is találkozhatunk sok olyan ötlettel, amit még nem próbáltak ki, vagy nem megfelelően próbáltak ki a magyar gazdasági színtéren. Ezek a jövő vállalkozásai a jövő kérdéseivel. De a legtöbb ötlet alkalmazható, a jövendő vállalkozó igényeihez alakítható.
Természetesen, mint a legtöbb blog, ez is el szeretne valamit adni. A szaktudást, tapasztalatot. A blog közvetlen eladási javaslata azonban nem nyomul, nincsennek felugró reklámok, nem azzal kezdődik minden második bekezdés, hogy EZT VEGYE MEG…
Korekt, nagyon sok információt adó blogról van szó. És ami legalább ennyire fontos, ha valaki tovább lép az egyszerű olvasásnál és valamelyik ötlet, vagy az ötlet módosítása alapján vállalkozást szeretne indítani, jelentkezhet a blog tulajdonosnál, aki segít neki kidolgozni a vállalkozási tervet, segít annak megvalósításában. Magyarul mondva: fogja az induló vállalkozó kezét és vezeti a sikeres vállalkozói élet felé (Na ez az, amit árul a blog!) És ha egy ennyire alapos blog után erre a lehetőségre gondolok és arra a rendkivül alacsony, szinte hihetetlen árra, ami ennek az ellenértéke, azt mondom, hogy remek blog, remek hozzáállás. Magára vessen, akinek tényleg égető szüksége van ilyen információkra és nem böngészi végig kellő figyelemmel a blogot.

Kapcsolódó linkek:Honlapajánló

Virtuális izsáki séta


Azt mondhatom, hogy valahogy úgy képzelem el egy település honlapját, amilyen egy Dél.Magyarország-i kis település, a Kecskeméthez közeli Izsák település honlapja. Az internetes oldal gyorsan megnyílik. Nincs agyontömve haszontalan csillogó-villogó dolgokkal. Ennek ellenére megnyerő. Rengeteg információt tartalmaz, ahol mind a helybeliek, mind azok, akik valami folytán érdeklődnek ez a nem egészen 6000 lelket számláló Bács-Kiskun megyei városka eseményeivel kapcsolatban, megtalálhatják a számukra fontos információt.
Az egyetlen hiányosságnak (de ez már tényleg szőrszálhasogatás) csak azt találhattam, hogy az apróhirdetési oldal még feltöltés alatt áll (2015. december 18-án). Valószínűleg azonban ez is megtellik majd tartalommal, hisz egyrészt ez az az oldal, ami a honlapoknak bevételt hozhat (természetessen amennyiben nem ingyenesek a hirdetések) és amit az apróhirdetők és a helyi vagy közelben élő polgárok is gyakran keresnek fel. (Olvastam olyan kimutatást, ami szerint minden negyedik honlap, amelyet az internet használói megnyitottak, éppen apróhirdetési oldal volt. Persze a rengeteg ingyenes apróhirdetési oldal mellett nehéz fizetős hirdetési oldalt indítani, de egy településhez kötődő honlap-oldalnak adott az az előnye, hogy elsősorban a helybelike kínálják terméküket, szolgáltatásaikat, eladni valójukat és ugyanezeket helybeliek keresik).
És csak még egy mondatot tegyek ide: Megérdemelné a honlap, hogy egy Fényképek tipusú oldal is helyet kapjon a városka bemutatkozó oldalán. Van Izsákon annyi látnivaló, hogy bőven elég kép állna a webmester rendelkezésére, arról nem is beszélve, hogy az ilyen oldalon, vagy annak aloldalán a régi képek, esetleg a dokumentum értékű képek is bemutatásra kerülhetnének.

Ajánlott link:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése